بیت ریت چیست و چه تاثیری بر ویدیو و صدا دارد؟
بیت ریت ویدیو چیست
در این مقاله قصد داریم به سوال برخی از کاربران تک ادیتور یعنی «بیت ریت ویدیو چیست» پاسخ دهیم. ابتدا باید توجه داشته باشید که بیت ریت هم برای صدا و هم برای ویدیو استفاده میشود. اما در این مطلب قصد داریم به بیت ریت در ویدیو بپردازیم. اگر بخواهیم بیت ریت را به زبانی ساده توضیح دهیم، اینگونه تعریف میکنیم. هر ثانیه از ویدیو، حاوی اطلاعات دیجیتالی میباشد. به این اطلاعات موجود در هر ثانیه، بیت ریت ویدیو گفته میشود. لازم است بدانید که بیت ریت از دیگر معیارهای اندازه گیری کیفیت ویدیو مانند نرخ فریم یا فریم ریت متمایز است. تمامی معیارها برای عوامل خاصی کاربرد دارند. اما بیت ریت معیاری اساسی تر است. که به عوامل بیشتری میپردازد. ابتدا به صورت مختصر به تاثیر بیت ریت بر صدا میپردازیم و سپس بیت ریت ویدیو را به صورت تخصصی بررسی میکنیم.
بیت ریت چیست؟
همانطور که در بخش قبلی گفتیم، بیت ریت به فارسی همان حجم دیتایی میشود که در مدت زمان مشخصی انتقال مییابد. بیت ریت در موارد زیادی کاربردی میباشد. از این جهت بیت ریت ویدیو، بیت ریت صدا، بیت ریت اینترنت، بیت ریت فیلم، بیت ریت دوربین و در دیگر گجت های جدید وجود دارد. واحد اندازه گیری بیت ریت بستگی به نوع استفاده از آن دارد اما واحد رایج آن bps و Kbit/s و Mbps میباشد. که معنی هر کدام از این کلمات به ترتیب بیت در ثانیه، کیلوبیت در ثانیه و مگابیت در ثانیه است. مثلا جالب است بدانید که 5 mbps یعنی در هر ثانیه 5 مگابیت دیتا منتقل میشود. بیت ریت معنایی متفاوت با فریم ریت یا همان نرخ فریم دارد اما ممکن است این کلمات را زیاد کنار هم شنیده باشید.
بیت ریت صدا چیست؟
حال که معنی بیت ریت را میدانیم، به بیت ریت صدا میپردازیم. بیت ریت در صدا معنای متفاوتی دارد و کیفیت فایل صوتی را مشخص میکند. همانطور که رزولوشن بیانگر کیفیت تصویر است، بیت ریت هم بیانگر کیفیت صدا میباشد. به عنوان مثال فایل صوتی MP3 که با بیتریت 320 کیلوبیت در ثانیه، کیفیت بالاتری نسبت به همان فایل صوتی با بیتریت 128 کیلوبیت در ثانیه را دارد. بیت ریت در صدا حائز اهمیت است و برای ساختن یک فایل صوتی، لازم است که بیت ریت و کیفیت بالاتری داشته باشید. تا در بقیه ی مراحل بتوانید روی آن فایل کار کنید و به مشکل افت کیفیت برخورد نکنید. در ادامه میخوانیم که بیت ریت ویدیو چیست؟
بیت ریت مناسب برای فیلم
به بیت ریت فیلم، video bitrate میگویند. مقایسه ی تاثیر دو بیت ریت در یک ویدیو با یک رزولوشن بسیار جالب است. زمانیکه ایندو فیلم را مقایسه میکنیم، فیلمی که از بیت ریت بالاتری برخوردار است، کیفیت بیشتری دارد. در صورتی که هر دو از لحاظ رزولوشن دارای یک مقدار کیفیت میباشند. هر چند که بیت ریت بالا، تاثیر مثبتی بر ویدیو و صدا دارد و کیفیت بالایی را برای این موارد مهیا میکند؛ اما ممکن است به سخت افزار سیستم شما آسیب برساند و عملکرد سیستم را کند کند. به همین خاطر برای آماده سازی فرمت های مختلف از یک فیلم، از فشرده سازی استفاده میشود. این فشرده سازی کیفیت فیلم را تحت تاثیر قرار میدهد و بیت ریت ویدیو را کاهش میدهد.
اگر بخواهیم بیت ریت به تعریف ساده از تک ادیتور توضیح دهیم یا بگوییم بیت ریت ویدیو چیست؟ باید اینگونه بگوییم: بیت ریت یعنی میزان تعداد بیت ذخیره شده در یک ثانیه که حجم اطلاعاتی مشخصی را در خودش سیو میکند. به عنوان مثال اطلاعاتی مانند رنگ که با افزایش در هر بیت ریت، به کیفیت بالاتری دسترسی پیدا میکند. هر چه قدر بیت ریت بالاتر باشد (مثلا 8bit یا 10bit که در حال حاضر بالاترین کیفیت هستند) رنگ نور تصویر را شفاف تر و باکیفیت تر نمایش میدهد. یعنی میزان داده در یک ثانیه بالاتر است. پس میتوان گفت که بیت ریت همان میزان رنگ داده اطلاعاتی برای یک ثانیه است.
بیت ریت در پریمیر
همانطور که میدانید یکی از کاربردی ترین نرم افزارهای ادیت ویدیو، پریمیر میباشد. البته نمیتوان به نرم افزار Adobe Premiere Pro لقب بهترین نرم افزار را داد، زیرا ممکن است خواسته های هر فرد از یک نرم افزار با دیگری متفاوت باشد. اما طبق آمار جهانی، استفاده از این نرم افزار را میتوان به استفاده معمولی تا تدوین فیلم های سینمایی اشاره کرد. همانطور که در قسمت های قبل اشاره کردیم، هر ویدیو شامل یک مقدار بیت ریت میباشد. این مقدار بیت ریت در نرم افزارهای ادیت قابل تغیر است.
میتوانید برای فشرده سازی ویدیو بیت ریت آن را کاهش یا برای ارتقای کیفیت، بیت ریت ویدیو را افزایش دهید. پریمیر یکی از نرم افزارهایی ست که قابلیت تغییر بیت ریت را دارد. برای این تغییر باید به قسمت Bitrate Encoding بروید و نوع بیت ریت را مشخص کنید. حالا طبق تصویری که مقابل تان مشاهده میکنید، سه گزینه در قسمت Bitrate Encoding وجود دارد. گزینه ی اول یعنی CBR بیت ریت، یک بیت ریت یکسان برای تمامی ویدیو در اختیار ما قرار میدهد و این بیت ریت در قسمتی از فیلم کم یا زیاد نمیشود. در کل استفاده از این گزینه پیشنهاد نمیشود.
گزینه ی دوم VBR , 1 Pass گزینه ای پرکاربرد است و معمولا از این گزینه استفاده میشود. با استفاده از آن میتوانیم بالاترین بیت ریت مورد نیاز خود را انتخاب کنیم. توجه داشته باشید که هر چقدر این مقدار را افزایش دهیم، مقادیر دیتایی که از ویدیو خروجی میگیریم نیز افزایش مییابد. شما برای بالا بردن سطح ادیت در نرم افزار پریمیر یا دیگر نرم افزارها، به عکس و ویدیوهای باکیفیت که بیت ریت و اطلاعات رنگی بالایی داشته باشند نیازمندید. با تهیه جعبه ابزار After Tools می توانید از این ویدیو فوتیج های باکیفیت استفاده کنید و کیفیت کار را چندین برابر بهتر کنید.
بیت ریت مناسب برای استریم
بیت ریت در استریم همان حجم دیتای صوتی و تصویری شما به سرور های پلتفرم استریم در زمان مشخص است. برای انتخاب بیت ریت مناسب برای استریم به عواملی همچون سخت افزار و سرعت اینترنت بستگی دارد. ابتدا باید پهنای باند ارسالی خود را مشخص کنید تا بدانید که چه مقدار دیتا میتوانید دریافت کنید. به این نکته توجه داشته باشید که بیت ریت انتخابی شما نباید از سرعت آپلود شما بیشتر باشد. برای بدست آوردن این مقدار سرعت میتوانید از سایت سنجش پهنای باند اینترنت کمک بگیرید.
اما یکی دیگر از روش های تعیین بیت ریت، انتخاب رزولوشن است. حال سوال برخی از کاربران این است که رزولوشن چیست؟ ما متوجه شدیم که بیت ریت یعنی حجم داده های رنگی در یک ثانیه که سبب افزایش کیفیت میشود. اما مکمل بیت ریت رزولوشن است که کیفیت ویدیو را کاهش یا افزایش میدهد. رزولوشن میزان پیکسل ها در یک قاب میباشد که با افزایش این پیکسل ها، کیفیت و وضوح تصویر بیشتر میشود و همانند داده های رنگی در بیت ریت عمل میکند. و قطعا هر دو سوال رزولوشن چیست؟ و بیت ریت ویدیو چیست؟ با یکدیگر در ارتباطند.
بیت ریت در دوربین چیست؟
شاید برایتان جالب باشد که بیت ریت در عملکرد دوربین نیز موثر است. در نظر گرفتن این امر سبب میشود که بهترین دوربین را برای خود انتخاب کنید. به عنوان مثال به هنگام خرید دوربین های مدار بسته لازم است به چند نکته دقت کنیم. ابتدا به کیفیت سخت افزار، قدرت دید بخصوص در شب، رزولوشن و کیفیت تصویر، فرمت فشرده سازی و…. اما میزان توان پردازش برای ضبط و پخش ویدیو به بیت ریت نیز بستگی دارد.
به عنوان مثال سیستم شما ممکن است گزینههایی مانند 96 کیلوبیت در ثانیه، یا موارد مشابه داشته باشد که به هنگام خرید، توجه به این موارد لازم و ضروریست. قطعا نمونه هایی از فیلم های مداربسته پیکسلی یا بدون وضوح دیده اید. این کیفیت پایین به دلیل کم بودن نرخ بیت تصویر است و دوربین نمیتواند تصویر را به درستی پردازش کند. در نتیجه کیفیت تصویر پایین میآید و این دوربین ها به درستی عمل نمیکنند.
بیت ریت مناسب برای اینستاگرام
تا به حال با مشکل افت کیفیت در اینستاگرام برخورد کردید؟ به نظر شما این مشکل به چه دلیل رخ میدهد؟ حال که میدانیم بیت ریت ویدیو چیست لازم است به موارد اینستاگرامی آن بپزدازیم. بسیاری از افراد این تجربه را داشتند که بعد از کلی سختی ویدیوی خود را آپلود میکنند و سپس با افت کیفیت در اینستاگرام مواجه میشوند. اپلیکیشن هایی مانند یوتویوب یا اینستاگرام ویدیو را encode میکنند. به این معنا که رزولوشن، سایز فایل یا بیت ریت را تغییر میدهند. همین موضوع سبب میشود که آپلود ویدیوی شما مدت زمانی طولانی طی کند و در نهایت بی کیفیت دیده شود.
برای حل این مشکل پیشنهاد میکنیم که در تنظیمات ویدیو بهترین اعداد و ارقام را استفاده کنید تا اینستاگرام، کیفیت ویدیو را کاهش ندهد. ابتدا لازم است بدانید که mp4 بهترین فرمت ویدیویی میباشد. سپس بهتر است کدک ویدیو را بر روی H.264 تنظیم کنید. همچنین دقت کنید که بیت ریت ویدیویی مد نظرتان حداکثر Mbps 25 باشد. لازم است بگوییم که مناسبتترین ویدیو برای اینستاگرام دارای فریم ریت 23 تا 60 fps است. با این مشخصات میتوانید بهترین ویدیو را برای اینستاگرام تنظیم کنید تا مشکل افت کیفیت روبرو نشوید.
سخن پایانی
در این مقاله به نقل از سایت تک ادیتور، دانستیم که بیت ریت ویدیو چیست؟ سپس به بیت ریت در قسمت های مختلف پرداختیم. ابتدا تاثیر بیت ریت را در صدا بررسی کردیم. بعد به سراغ بیت ریت مناسب برای فیلم رفتیم. در ادامه به بیت ریت دوربین، بیت ریت مناسب اینستاگرام، بیت ریت مناسب برای استریم و نحوه ی تغییر بیت ریت در پریمیر پرداختیم. حالا که تعریف بیت ریت را به درستی درک کردیم، میدانیم که این گزینه در کنار فریم ریت و رزولوشن از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین کیفیت، رنگ و وضوح تصویر به این عوامل بستگی دارد. در ادیت یا تدوین یا فیلم میتوان با استفاده از این گزینه ها، کیفیت ویدیو را کاهش یا افزایش داد. سپاس از اینکه تا پایان این مقاله با ما همراه بودید.
راستی اگر دوست دارید درمورد کدگذاری ویدیو ها اطلاعات خوبی رو بدست بیاورید میتوانید به وبسایت ویکی پدیا مراجعه کنید.
درباره مهدی خوبیاری
مدرس افترافکت و موشن گرافیک 7 سال تجربه در زمینه ادیت ویدیو علاقه بسیار زیاد به گرافیک باعث شد در زمان دانش آموزی وارد این عرصه بشم و مهارتم رو گسترش بدم. برای رسیدن به موفقیت فقط تلاش جسمی نیاز نیست بلکه تلاش ذهنی هم تاثیرگذار است.
سایر نوشته های مهدی خوبیاریمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
ساخت عکس با هوش مصنوعی
بهترین سیستم مناسب افترافکت!
اولین موشن گرافیک چه نام داشت! تاریخچه موشن گرافیک
پریمیر چیست؟ کاربردهای آن
اصول طراحی گرافیک رو چطور رعایت کنیم؟
بهترین نرم افزار ادیت ویدیو چیست؟
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون. کامل و مفید بود حداقل برای من
خواهش میکنم خیلی خوشحالم که براتون مفید بوده✔