رزولوشن چیست؟ مشخصات کامل
معنی رزولوشن چیست
امروز در سایت تک ادیتور میخوانیم که معنی رزرولوشن چیست؟ شاید کلمه رزولوشن زیاد به گوشتان خورده باشد اما مفهوم این کلمه را ندانید. کلمه رزولوشن در تصاویر، ویدیو، خط، فضا، صوت و… استفاده میشود. اما در این مقاله منظور ما از رزولوشن برای ویدیو و تصاویر دیجیتالی میباشد. برای درک این مفهوم باید به شما بگویم که رزولوشن به تعداد پیکسل هایی گفته میشود که در یک قاب یا تصویر وجود دارد. زمانیکه به یک تصویر، صفحه نمایش یا عکسی چاپ شده نگاه میکنید، در هر اینچ تعدادی پیکسل وجود دارد که این پیکسل های سبب ایجاد کیفیت در تصویر میشود. پس به زبان ساده تر، رزولوشن ارتباط مستقیمی با کیفیت تصویر یا ویدیو دارد.
اگر تعداد این پیکسل های بیشتر باشد، تصاویر با جزئیات بیشتر و با کیفیت بالاتر دیده میشوند. در دنیای دیجیتال با رزولوشن های متفاوتی روبرو میشوید. برای مثال، تصویری با ابعاد 300 پیکسل در 300 پیکسل (یعنی مربع)، دارای رزولوشن 300 پیکسل در هر اینچ است. هر چقدر تعداد این رزولوشن را کاهش دهیم، کیفیت تصویر کمتر میشود. این مفهوم در چاپ نیز پرکاربرد است. به عنوان مثال برای چاپ یک کاتالوگ یا تراکت و یا عکس های یادگاری، استفاده از رزولوشن بالا باعث کیفیت بیشتر محصولات میشود. برخی از تصاویر که به صورت تار یا مربع مربع دیده میشوند از رزولوشن پایین تری برخوردارند. هر قدر که تعداد پیکسل ها کمتر باشد، کیفیت تصویر کمتر میشود و تصاویر تارتر دیده میشود.
رزولوشن عکس چیست؟
شاید بتوان گفت به اصطلاح نام دیگر رزولوشن عکس، همان وضوح تصویر است. زیرا فرآیند رزولوشن با کیفیت و وضوح تصویر ارتباط مستقیم دارد. همانطور که گفتیم این مفهوم در چاپ بسیار مهم و تاثیرگذار است. اما در مواقعی رزولوشن را کاهش میدهند که رزولوشن بسیار بالاست و آپلود کردن تصاویر سخت و زمانگیر است. البته این کار باید تا حدی انجام شود که عکس دیده شود و به تاری غیرقابل دید نرسد. برای داشتن یک نتیجه ی مطلوب لازم است رزولوشن را در بازهی 150 تا300 (DPI) تنظیم کنید. هر وقت عکسی را بزرگ یا زوم میکنید، در واقع رزولوشن را کاهش دادید.
با بزرگ کردن عکس پیکسل ها ناچارند که ناحیه ی بیشتری را پوشش دهند به همین دلیل به هنگام زوم کردن بیش از حد عکس را تار میبینیم. رزولوشن عکس یا تصویر برای یک ادیتور بسیار مهم است. به عنوان مثالی زمانیکه در فتوشاپ قصد دارید رزولوشن عکسی را تغییر دهید ابتدا باید به قسمت Image بروید و Image Size را انتخاب کنید. سپس Resample Image را تایید کنید و گزینه ی مورد نظر خود را انتخاب کنید. اگر گزینه ی مورد نیاز شما در میان آنها نبود بر روی Fit To کلیک کنید. در این قسمت اندازه های دلخواه خود را به صورت دستی وارد کنید.
تفاوت رزولوشن با فریم ریت و بیت ریت
فریم ریت یا نرخ فریم چیست؟ نرخ فریم به اصطلاح واحد اندازه گیری برای فریم ریت است. رزولوشن، فریم ریت و بیت ریت، سه پارامتر مهم برای کیفیت ویدیو هستند. اما هر کدام از این واژه ها عملکرد و کاربردی متفاوت دارند. در قسمت های قبل با مفهوم رزولوشن آشنا شدید. اما منظور از فریم ریت مجموعه ای از تصاویر ثابت است که با سرعت حرکت میکنند و تصویر بعدی را نمایش میدهند. اینگونه یک فیلم یا ویدیو را تشکیل میدهند. نرخ فریم کاربرد زیادی در بازی ها دارد. بیت ریت به معنی نرخ انتقال است. یعنی حجم دیتایی که در مدت زمان مشخصی منتقل میشود.
برای بالا رفتن کیفیت ویدیو، رزولوشن بخش اساسی ماجراست. اگر فریم ریت ویدیو را در تعداد ثانیه بیشتر کنیم، خواهیم دید که کیفیت ویدیو افزایش مییابد. در ویدیوها با تغییر بیت ریت نیز کیفیت تغییر میکنند. مثلا در فایل های صوتی MP3 با بیتریت 320 کیلوبیت، از کیفیت بالاتری نسبت به همان فایل با بیتریت 128 کیلوبیت در ثانیه دارد. یا در ویدیو، بیت ریت میتواند بر کیفیت تصویر موثر باشد. البته بیت ریت بالا فشار زیادی بر سخت افزار شما وارد میکند. به این ترتیب هر سه مورد یعنی رزولوشن، فریم ریت و بیت ریت، با وجود تفاوت هایشان بر کیفیت ویدیو تاثیرگذارند.
انواع رزولوشن
آشنایی با انواع رزولوشن بسیار مهم است. هنگامی که یک رزولوشن ثابت است، تغییرات اندازه ی صفحه نمایش، تاثیرزیادی بر کیفیت آن نمیگذارد. پس انتخاب صحیح اندازه رزولوشن نیز حائز اهمیت است. به عنوان مثال، تفاوتی بین اطلاعات یک صفحه نمایش 15 اینچی و یک صفحه 17 اینچی، وجود ندارد. البته این دو صفحه از لحاظ ابعادی به یکدیگر نزدیک می باشند. هر دو صفحه به دلیل یکی بودن اندازه رزولوشن، یک کیفیت را نشان میدهند. حال با انواع رایج رزولوشن آشنا میشویم.
رزولوشن (QVGA)
این مقدار را پایین ترین حد رزولوشن میدانند و در موبایل های مدرن که از 320 × 240 پیکسل ساخته شده کاربرد دارد. این رزولوشن برای موبایل های ارزان قیمت استفاده میشود.
رزولوشن (HVGA)
این مقدار برای صفحه نمایش 480 × 320 پیکسل ساخته شده است. صفحه نمایشهای HVGA، نصف مقدار VGA هستند.
رزولوشن (WVGA)
این رزولوشن با پهنای بیشتر در ابعاد 800 × 480 پیکسل ساخته شده است. آیفون 4 که دارای نمایشگر Retina است از این مقدار رزولوشن پشتیبانی میکند.
رزولوشن720p یا HD
قطعا این مقدار رزولوشن زیاد به گوشتان خورده که به720p شهرت دارد. از 1280 × 720 پیکسل ساخته شده و از کیفیت بالایی برخوردار است. از مزیت این رزولوشن این است که کیفیت HD را ارائه میدهد.
رزولوشن 1080p
این رزولوشن به Full HD معروف است. و تعداد پیکسل های آن 1920 × 1080 پیکسل است. قطعا تصاویر و ویدیو با این مقدار رزولوشن، کاملا شفاف به نظر میرسند. فرقی ندارد که در یک گوشی پنج اینچی باشد یا در یک مانیتور بزرگ.
رزولوشن 1440p
این نوع تصاویر با مفهوم 2k یا QHD شناخته میشود. کیفیت این رزولوشن در اصل چهار برابر رزولوشن HD است. بسیاری از برندهای مطرح مانند سامسونگ، موتورولا، هوآووی از رزولوشن 2kاستفاده میکنند.
رزولوشن2160p
به این رزولوشن 4k یا اولترا HD گفته میشود. همانطور که از نامش پیداست چهار برابر رزولوشن Full HD کیفیت دارد. برخی از گوشی های سونی دارای رزولوشن 4k هستند.
رزولوشن p4320
کیفیت این رزولوشن 16 برابر Full HD است. وضوح k8 بزرگترین و بهترین وضوح تصویر میباشد و در تلویزیونهای دیجیتال و دوربینهای فیلمبرداری دیجیتال از این وضوح استفاده میشود. پیکسل های این رزولوشن با چشم انسان از کمترین فاصله نیز مشخص نیست.
رزولوشن از دیدگاه تک ادیتور
اگر بخواهیم رزولوشن را از زبانی ساده تر و دیدگاه تک ادیتور توضیح دهیم، اینگونه تعریف میکنیم. به تعداد پیکسل هایی که معمولا به شکل مربع (یا اشکال دیگر) هستند و در یک قاب قرار گرفته و دیده میشوند، رزولوشن میگویند. هر چقدر این تعداد پیکسل ها در قاب یا تصویر بیشتر باشد، کیفیت تصویر یا ویدیوی ما بیشتر خواهد بود. و هر چقدر تعداد این پیکسل ها کمتر باشد، تصویر یا ویدیو از کیفیت پایین تری برخوردار است. همانطور که در قسمت قبل انواع رزولوشن را معرفی کردیم، در هر مقدار رزولوشن این کیفیت متفاوت است.
به عنوان مثال در فیلم های قدیمی که کیفیت پایین تری داشتند، تعداد پیکسل کمتری در صفحه موجود بود. به همین خاطر واضح بودن فیلم را کاهش میداد و برخی از فیلم ها تار دیده میشد. در کل لازم است بدانیم که هر چه پیکسل های تصویر کمتر، ویدیو بی کیفیت تر و تارتر میشود. قطعا اگر در یک صفحه 17 اینچی ویدیویی با رزولوشن 720p مشاهده کنید، کیفیت کمتری از همان ویدیو با رزولوشن 1080p دارد. در صورتی که هر دو در یک نمایشگر 17اینچی مشاهده شده است.
چرا رزولوشن مهم است؟
اهمیت رزولوشن به هنگام خرید وسایل دیجیتالی مانند TV و گوشی موبایل نمایان می شود. یا زمانیکه محصولی مانند یک بنر یا پوستر طراحی کردید و به چاپخانه می برید، رزولوشن یا همان وضوح چاپ حائز اهمیت است. قطعا یک ادیتور ویدیو یا فیلم نیز از این اهمیت آگاه است. بخصوص زمانیکه یک تدوین یا مونتاژ فیلم در دست دارد. حالا که میدانیم رزولوشن برای ادیت یک ویدیو با کیفیت بسیار مهم است از ویدیو فوتیج های 4k، 5k، 8k استفاده کنیم. ما به شما پیشنهاد میکنیم که از فوتیج و عکس های کیفیت بالا استفاده کنید تا یک محصول با کیفیت ارائه دهید. برای ارتقای کیفیت در این مراحل ادیت میتوانید از جعبه ابزار ادیت ویدیو کمک بگیرید. این پکیج بزرگ شامل 5 مجموعه در 1جعبه میباشد و تمامی نیاز های یک ادیتور را برآورده میکند.
امروزه شرکتهای بسیار زیادی برای تامین تجهیزات واحد گرافیکی مجموعه خود از ابزار و اطلاعات جعبه ابزار ادیت استفاده میکنند. چرا که ابزار موجود در این مجموعه میتواند روز کیفیت خروجی آن ها تاثیر ویژه داشته باشد. به همین دلیل است که چه ادیتور و چه کارفرما میتوانند با استفاده از این مجموعه اطلاعات بازدهی بالاتری تجربه کنند. دقت کنید که استفاده از مفاهیم رزولوشن زمانی امکان پذیر است که شما ابزار مناسب و حرفهای تهیه کنید و به کار گیرید.
سخن پایانی
با مطالعه ی این مقاله در تک ادیتور دانستیم که معنی رزولوشن چیست. همانطور که گفتیم وضوح صفحه نمایش یا رزولوشن، تنها عامل تاثیر گذار در داشتن کیفیت بالا نیست. عواملی همچون بیت ریت و فریم ریت هم برای داشتن کیفیتی بالا لازم است. اما رزولوشن قطعا جز فاکتورهای مهم در ادیت محسوب میشود. رزولوشن دارای انواع متفاوتی است که برخی از این ابعاد برای فیلم و کلیپ، برخی برای نمایش فیلم در نمایشگر های بزرگ یا ضبط فیلم با دوربین مناسب است. درک مفهوم رزولوشن برای رزولوشن تصویر، رزولوشن در وب، رزولوشن گوشی، رزولوشن تلویزیون، رزولوشن در کامپیوتر، رزولوشن دوربین و رزولوشن در نرم افزارهایی مانند فتوشاپ یا افترافکت واجب است. درک انواع رزولوشن در هر زمینه ای به کیفیت نتیجه کار یا خرید شما کمک می کند. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشد. راستی یک مطلب بسیار کاربردی درمورد پیکسل های تصویر که شاید برای شما جالب باشد که مفهوم این کلمه را بدانید برای این کار میتوانید به صفحه مشخص ویکی پدیا مراجعه کنید. به سپاس از همراهی شما تا پایان این مقاله.
درباره مهدی خوبیاری
مدرس افترافکت و موشن گرافیک 7 سال تجربه در زمینه ادیت ویدیو علاقه بسیار زیاد به گرافیک باعث شد در زمان دانش آموزی وارد این عرصه بشم و مهارتم رو گسترش بدم. برای رسیدن به موفقیت فقط تلاش جسمی نیاز نیست بلکه تلاش ذهنی هم تاثیرگذار است.
سایر نوشته های مهدی خوبیاری
دیدگاهتان را بنویسید