اکسپرشن تایم در افترافکت | با زمان بازی کن⏳
اکسپرشن تایم در افترافکت
در نرمافزار After Effects، اکسپرشنها ابزاری قدرتمند برای ایجاد انیمیشنهای پویا و کنترل دقیق ویژگیها هستند. در این بخش قصد داریم اکسپرشن تایم در افترافکت را از نظر تک ادیتور بررسی کنیم. ابتدا باید بدانیم که اکسپرشن چیست و سپس با نحوهی عملکرد و استفاده از آن آشنا شویم. در ادامه نیز مزایای آن را بررسی خواهیم کرد. شروع کار با اکسپرشنها آسان است و کارهای ساده را خودکار میکند و با حداقل تلاش بازدهی بالایی به کاربر میدهد. به عبارت دیگر یک ابزار صرفه جویی در وقت میباشد. اکسپرشن تایم (Expression Time) در افترافکت یکی از پراستفادهترین و مهمترین ویژگیها برای کنترل پویا و دقیق انیمیشنها است. در این مطلب به صورت کامل، قابلیتهای آن را توضیح میدهیم.
اکسپرشن در افترافکت
اکسپرشنها قطعاتی از کدها هستند که برای تغییر لایههای افترافکت استفاده میشوند. البته اکسپرشن time در نرم افزار افترافکت به مقدار زمانی (برحسب ثانیه) اشاره میکند که از شروع کامپوزیشن گذشته است. البته این مقدار دائما در حال تغییر است و به طور خودکار با پخش شدن تایم لاین افزایش پیدا میکند. یعنی هر لحظه مقدار time برابر با تعداد ثانیههایی است که از شروع کامپوزیشن گذشته است. این اکسپرشن کاربردهای مختلفی دارد که هر کدام را با کدهای مربوطه به شما ارائه میدهیم.
مثالهای کاربردی اکسپرشن time
- حرکت ساده با کد
[value[0] + time * 100, value[1]]
- چرخش مداوم با کد
(Rotation) با کد time * 90
- مقیاس با کد
[time*10, time*10]
- افزودن افکت ویبره با time و sin با کد
freq = 4;
amp = 20;
x = Math.sin(time * freq) * amp;
[value[0] + x, value[1]]
- کنترل زمان با Offset با کد
(time – inPoint) * 100
در برخی مواقع کدهایی که برای پروژهی خود استفاده میکنیم، ممکن است سبب ایجاد باگ در افترافکت شود و به خوبی یا رندی کار نکند. همچنین ممکن است با مشکلات دیگری مواجه شود که با ریست تنظیمات افترافکت میتوانیم تنظیمات را به حالت اولیه بازگردانیم.
اکسپرشنهای افترافکت
در بخش قبل درباره اکسپرشن افترافکت و چگونگی عملکرد آنها آموختید. اکنون در این قسمت اکسپرشنهای افترافکت را که با کمک آنها میتوانید امکان کنترل و حتی تغییر ویژگیهای لایهها را ایجاد کنید، معرفی خواهیم کرد، این اکسپرشنها شامل موارد زیر هستند.
اکسپرشن Rotation
کاربران نرمافزار افترافکت میتوانند با استفاده از اکسپرشن چرخش، سرعت و تعیین یک لایه مشخص شده برای چرخیدن را انتخاب کنند. برای اینکار نیاز است تا مراحل زیر را اجرایی نمایید.
- ابتدا باید لایهای را که می خواهید به چرخش درآورید را انتخاب کنید.
- سپس کلید Rرا روی صفحه کلید فشار دهید.
- در مرحله بعد کلید ALTرا نگه داشته و بعد از آن بر روی نماد کرونومتر در سمت راست گزینه rotation کلیک کنید.
- اکنون کد تایم *300 را در قسمتی که در پایین سمت راست لایه مشاهده میشود وارد کرده و روی لایه کلیک نمایید.
- در این مرحله باید لایه با سرعت به چرخش درآید. (در صورت عدم چرخش و مشاهده خطا، از تایپ حرف t با حروف کوچک، مطمئن شوید.)
- در مرحله نهایی برای تنظیم سرعت، عدد بعد از time* را تغییر دهید.
اکسپرشن Wiggle
یکی از کاربردترین و ضروریترین اکسپرشنها در برنامه افرافکت مربوط به اکسپرشن تکان دادن است. از این گزینه برای افکتهای حرکت اجسام، لرزش دوربین و همچنین ایجاد افکتهای طبیعی در انیمیشن استفاده میشود. بنابراین برای تغییرات نامنظم و در عین حال به صورت طبیعی، این اکسپرشن مناسب خواهد بود. در نظر داشته باشید که کد اکسپرشن تکان دادن شامل دو پارامتر فرکانس و مقدار است. به این ترتیب که مقدار پارامتر در ارتباط با تعداد دفعات حرکت در ثانیه و فرکانس یا دامنه برای تعیین میزان تغییر مقدار در بالا یا پایین مقدار شروع در نظر گرفته خواهد شد. به عبارتی دیگر فرکانس کنترل کننده تعداد تکانهای جسم در ثانیه است. برای دسترسی به کد نوشته شده بدون مقدار از wiggle(freq,amp) استفاده کنید.
- به عنوان نمونه اگر بخواهید یک لایه ۴ بار در ثانیه تکان بخورد و دامنه لرزش ۳۰ پیکسل باشد، کد زیر مناسب خواهد بود.
کد wiggle(frequency, amplitude)
اکسپرشن loopOut
از مهمترین و بهترین اکسپرشنها که به کاربران این امکان را میدهد که انیمیشن یا حرکتی را به صورت خودکار و در عین حال مستمر تکرار کند، اکسپرشن loopOut میباشد. در صورت نیاز به چرخش تکراری و بدون پایان یک انیمیشن میتوانید کد مربوطه را در فریم کی L مورد استفاده قرار دهید. با وارد کردن کد زیر انیمیشن از ابتدا تا انتهای کیفریمها مکررا تکرار خواهد شد.
کد loopOut(“cycle”);
کدهای اکسپرشن افترافکت
یکی از مهمترین نکات اکسپرشن در افترافکت برای اجرا، استفاده از دوره ادیت ویدیو است تا به خوبی بتوانید این قابلیت را بر روی ویدیوهای خود اجرا کنید. در نتیجه بهتر است این کار را به صورت اصولی آموزش ببینید. سپس به دنبال کد اکسپرشن افترافکت باشید. در این بخش چند کد کاربردی دیگر به شما ارائه میدهیم، تا بتوانید جذابیت پروژههای خود را افزایش دهید.
کدهای افترافکت
- برای شروع چشمک زدن لایه (Blink Expression) کد
blinkSpeed=15;
n= Math.sin(time*blinkSpeed);
if(n<0) 0 else 100;
- اکسپرشن فوق العاده جالب برای حالت ژله یا ژلاتین (Scale Bounce Expression) کد
timeToStart = .5;
if (time > timeToStart) {
maxDev = 30; // max deviation in pixels
spd = 30; //speed of oscillation
decay = 1.0; //how fast it slows down
t = time – inPoint;
x = scale[0] + maxDev*Math.sin(spd*t)/Math.exp(decay*t);
y = scale[0]*scale[1]/x;
[x,y]
}
else {
value;
}
- برای loop کردن از همه جهات (Wiggle Seamless Loop) کد
freq = 1;
amp = 110;
loopTime = 3;
t = time % loopTime;
wiggle1 = wiggle(freq, amp, 1, 0.5, t);
wiggle2 = wiggle(freq, amp, 1, 0.5, t – loopTime);
linear(t, 0, loopTime, wiggle1, wiggle2)
- برای تغییر مقیاس لایه با توجه به تناسب (Uniform Scale Wiggle) کد
w = wiggle(5, 80);
[w[0],w[0]]
مزایای اکسپرشن تایم در افترافکت
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، اکسپرشن تایم (Time Expression) در افترافکت یکی از ابزارهای بسیار کاربردی است و استفاده از آن میتواند در وقت کاربر صرفه جویی کند. در ادامه مزایای استفاده از اکسپرشن را با شما در میان میگذاریم.
ساخت حرکات خودکار و پیوسته
با time*100 میتوان یک شی را به صورت خودکار و مداوم چرخاند یا جابجا کرد. حتی بدون نیاز به کیفریم نیز این کار امکانپذیر است.
کنترل پویا و قابل تغییر
با کمک این ویژگی میتوانید با ترکیب time و کنترلرها، انیمیشنهایی طراحی کنید که به راحتی در هر لحظه تغییر کند.
ایجاد انیمیشنهای تعاملی یا ریاکتیو
همچنین میتوانید تایم را با صدا، ریگ یا دیگر پارامترها ترکیب کرده تا انیمیشن شما به دادهها واکنش نشان دهد.
توانایی سینک کردن با سایر لایهها
در صورتی که بخواهید، میتوانید یک شی را از ثانیه ۵ حرکت دهید. این کار با فرمول زیر امکان پذیر است.
time > 5 ? (time – 5)*100 : 0
پویایی در افکتها و استایلها
اکسپرشن در تغییر شفافیت، رنگ، بلور و هر ویژگی دیگری میتواند تاثیرگذار باشد. البته به صورت متحرک و بر اساس زمان عمل میکند.
سخن نهایی
در این بخش با اکسپرشن تایم در افترافکت آشنا شدیم. همچنین اکسپرشنهای دیگری را نیز بررسی کردیم تا در صورت لزوم بتوانید از آنها استفاده کنید. اکسپرشن تایم، بازتابی از گذر مداوم زمان در قالب حرکت است. ابزاری بینیاز از کلیدهای انیمیشن که با سادگی، پویایی پیوستهای را در اختیار طراح و ویرایشگر قرار میدهد. برای هر اکسپرشنی یک کد وجود دارد که میتوانید از آنها کمک بگیرید و به آسانی به هدف خود برسید. در صورتی که با سوال یا چالشی مواجه شدید، از طریق بخش نظرات اقدام نموده و با متخصصین تیم تک ادیتور در میان بگذارید.
درباره مهدی خوبیاری
تو این سال ها به دنبال یادگیری مطالب خاص بودم مثل شما، مسیر پیشرفت هموار هست و موفقیت نزدیک
سایر نوشته های مهدی خوبیاری
دیدگاهتان را بنویسید