مفهوم رنگ شناسی در گرافیک چیه؟
رنگ شناسی در گرافیک
تئوری رنگ در طراحی گرافیک اهمیت بسیار زیادی دارد که در این بخش از تک ادیتور، آن را بررسی خواهیم کرد. استفاده از رنگهای ناصحیح ممکن است چالش برانگیز باشد. به همین خاطر دانستن یادگیری کار با رنگها، میتواند در کیفیت نهایی کار تاثیرگذار باشد. در این مطلب با رنگ شناسی در فتوشاپ و به طور کل رنگها در گرافیک آشنا خواهیم شد. برخی افراد اعتقاد دارند، برای آموختن روانشناسی رنگ در طراحی باید کتاب مبانی رنگ شناسی را مطالعه کرد. اما اگر شما هم فرصت مطالعه و یادگیری این کتاب را ندارید، میتوانید به صورت خلاصه با نکات مهم و اصولی آن آشنا شوید و روانشناسی رنگهای اصلی را بدانید.
رنگ شناسی و ترکیب رنگها
دانستن اصل رنگ شناسی برای هنرمندان، اهمیت بسیار زیادی دارد. رنگ شناسی در اصل، مبحث یادگیری چرخه رنگ در نقاشی، هنرهای تجسمی، مبانی رنگ در گرافیک، معنی رنگها در طراحی و… میباشد. نکتهای که باید فراموش کنید، این است که تمامی رنگها زنده هستند و روح دارند. به همین دلیل در هر طرحی، رنگها سخن میگویند و معانی زیادی را به مخاطب، انتقال میدهند. در ادامه معنی هر رنگ را در جایگاه اصلی خودش معرفی میکنیم.
- رنگ سبز نماد طبیعت، رشد و طراوت است.
- رنگ قرمز نماد اشتیاق، خطر، هیجان و عشق است.
- رنگ صورتی نماد نرمی، نجابت و حفاظت است.
- رنگ بنفش پرزرق و برق، مرموز و گاها نجیب است.
- رنگ آبی نماد صلح، عقل، خرد، امید و آرامش است.
- رنگ زرد نماد احتیاط، امید و شادی است.
- رنگ نارنجی نماد گرما، مهربانی و پاییز است.
- رنگ سفید نماد پاکی، حقیقت و بی تفاوتی است.
- رنگ مشکی نمادی مرموز، سرد و خشن است.
کاربرد رنگها در طراحی گرافیکی
با توجه به روانشناسی رنگها، هر رنگ برای یک شغل یا موضوع مناسب است. در نتیجه بهتر است از رنگ مناسب همان موضوع برای تولید محتوای بصری، استفاده کنیم.
- مثلا رنگ قرمز برای فست فودها و غذاهای تند و آتشی کاربرد دارد. البته به طور کل میتوان گفت از قرمز در مشاغلی همچون صنایع غذایی، ورزشی، تفریحی، حمل و نقل و خودرو استفاده میشود.
- یا از رنگ آبی برای دندانپزشکی و جلب اعتماد بیمار، دیگر رشتههای پزشکی و مراقبت های بهداشتی، بانک، تکنولوژی، مشاوره، انرژی، مالی و ارتباطات استفاده میشود.
- رنگ سبز نیز برای صنایع غذایی، کشاورزی، محیط زیست، پزشکی و سلامتی، آموزش، مذهبی، مالی و لوازم خانگی کاربرد دارد.
- رنگ صورتی نیز بیشتر در مشاغل لوکس و مدرن، مد و زیبایی، محصولات آرایشی و بهداشتی کاربردی است.
نکتهای که نباید فراموش کنید!
ما باید روی رنگها تسلط کامل داشته باشیم و بدانیم که هر رنگ بهتر است در کجا استفاده شود. مخصوصا در آموزش استوری موشن با افترافکت که نیاز است تا برای کسب و کارهای مختلف و طبق خدمات یا محصولی که ارائه میدهند، رنگ مناسب را روی متنها و موشن پیاده کنیم. به همین خاطر، توجه به جدول رنگ شناسی نیز، اهمیت بسیار زیادی دارد.
ترکیب رنگها چگونه است؟
رنگ به طور کلی به سه دستهی اولیه، ثانویه و ثالثه تقسیم میشوند. رنگهای اولیه شامل زرد، آبی و قرمز میباشد. رنگهای ثانویه از ترکیب رنگهای اولیه به دست میآید و شامل بنفش، نارنجی، سبز میباشد. رنگ ثالثه نیز از ترکیب این دو گروه میباشد. برخی از رنگها با اضافه کردن سفید یا مشکی به دست میآیند. اما از تکنیک ترکیب رنگها میتوان، مزایای زیادی به دست آورد. اگر رنگ شناسی و ترکیب رنگها را بدانید، میتوانید تعادل را در طراحی گرافیکی خود ایجاد کنید. این اصول، از مهمترین موارد کتاب رنگ شناسی در گرافیک میباشد.
رنگهای سرد چگونه به وجود آیند؟
از بین سه رنگ اصلی یعنی زرد، آبی قرمز، سردترین رنگ آبی است که دیگر رنگها با آن ترکیب میشوند و به میزان نسبت هر رنگ، سردی یا گرمی آن مشخص خواهد شد. اگر آبی با قرمز به طور مساوی ترکیب شود، بنفش به وجود میآید. حال اگر میزان آبی در این ترکیب بیشتر باشد، بنفش ما سرد است و اگر قرمز آن بیشتر باشد، بنفش گرم به وجود میآید. نحوه ساخت رنگ سبز این به این صورت است. از ترکیب آبی و زرد، سبز ساخته میشود و اگر میزان آبی آن بیشتر باشد، سبز حاصل سردتر است. رنگ سیاه و رنگ سفید نیز بسیار سرد و بی تفاوت است. به همین دلیل خاکستری نیز (که از تنالیته سفید و مشکی ایجاد میشود) در این دسته قرار میگیرد.
آشنایی با رنگهای گرم
از بین رنگهای اصلی، قرمز و زرد در دسته رنگهای گرم قرار میگیرند و هر رنگی که با این دو ساخته شود، در این دسته قرار دارد. مثلا نارنجی یک رنگ گرم میباشد، زیرا از ترکیب زرد و قرمز به وجود میآید. میزان رنگ گرم در هر ترکیبی که بیشتر باشد، میتواند گرمی آن رنگ را افزایش دهد. اگر میخواهید با تمامی رنگهای گرم آشنا شوید، باید از کتاب رنگ شناسی pdf کمک بگیرید.
مبانی رنگ در گرافیک
تاکنون از مباحث رنگ های اصلی یا Primary color، رنگ های ثانویه یا Secondary color، رنگ های ترکیبی یا Tertiary color، رنگ های سرد و گرم و… صحبت کردیم. همهی این موارد در مبانی رنگ قرار دارند. اما مباحث دیگری نیز وجود دارد که در ادامه مبانی رنگ بررسی خواهیم کرد.
رنگ های مکمل یا Complementary Colors
اگر به چرخه رنگ توجه کنید، خواهید دید که رنگها در مقابل یکدیگر قرار گرفتهاند. به این رنگها مکمل میگویند. یعنی رنگ قرمز که در مقابل سبز قرار گرفته است، با هم مکمل هستند. یا زرد با رنگ بنفش و آبی با رنگ نارنجی مکمل است. در اصل هر رنگ با رنگی مکمل است که در آن وجود نداشته باشد. سبز از آبی و زرد ترکیب میشود و در آن قرمز وجود ندارد.
رنگ های مشابه یا Analogous Colors
دستهی دیگری از رنگها هستند که در مجاورت یکدیگر قرار دارند. در اصل این رنگها ظاهری هماهنگ با یکدیگر دارند و تقریبا میتوان گفت سه رنگی که در کنار یکدیگر است، جز دسته رنگهای مشابه میباشد. استفاده از گروه برای برخی از طرحها مفید است و از شلوغی آن طرح جلوگیری میکند.
نظریه رنگ در گرافیک
یکی دیگر از نکات مهم مبانی رنگ در گرافیک، نظریه گرافیک است. بر اساس این نظریه بزرگترین قدرت یک رنگ، توانایی آن در برانگیختن احساسات در افراد است. اما مطالعه معنای رنگ ممکن است گیج کننده به نظر برسد زیرا هر رنگ معانی مختلفی دارد.
سخن نهایی
در این پست آموزشی با رنگ شناسی در گرافیک آشنا شدیم. اکنون میدانید که هر رنگی در کدام دسته قرار میگیرد و از ترکیب آنها چه رنگهایی ایجاد میشود. دانستن تئوری و زیبایی شناسی رنگها میتواند کمک زیادی به طراحی گرافیکی داشته باشد. پس با دانستن تمامی اصول و قواعد رنگهای مکمل، مشابه و … میتوانید یک محتوای بصری و تجسمی خلاق تولید کنید. فراموش نکنید که نظریه رنگ شناسی در گرافیک در درجه اول به احساساتی مربوط می شود که از رنگهای مختلف برانگیخته میشوند.
درباره مهدی خوبیاری
تو این سال ها به دنبال یادگیری مطالب خاص بودم مثل شما، مسیر پیشرفت هموار هست و موفقیت نزدیک
سایر نوشته های مهدی خوبیاری
دیدگاهتان را بنویسید