چرا افترافکت هنگ میکند؟ | بهترین راه حل👍
چرا افترافکت هنگ میکند؟
برخی از کاربران تک ادیتور میپرسند، چرا افترافکت هنگ میکند؟ مشکل هنگ کردن یا لگ شدن افترافکت به دلایل مختلفی رخ میدهد که برای حل این مشکل، ابتدا باید با دلیل آن آشنا شویم. در این بخش سعی داریم این مسئله را برای همیشه برطرف کنیم. جالب است بدانید که حل این مشکل با دانلود افترافکت مجدد، انجام نمیشود. بلکه باید موارد متفاوتی را بررسی کرد و سپس به دنبال راه حل بود. برای آشنایی با راهکارهای رایج در افترافکت، تا انتها مطلب همراه ما باشید.
دلایل هنگ کردن افترافکت چیست؟
همانطور که گفتیم هنگ کردن افترافکت (Adobe After Effects) میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. گاهی ممکن است از مشکلات سخت افزاری باشد و گاهی باگهای نرم افزاری یا تنظیمات اشتباه این چالش را ایجاد میکند. در ادامه به صورت کامل و دقیق، همهی دلایل رایج را با توضیح و راهکارهای مربوطه خواهیم گفت.
کارت گرافیک یا GPU ناسازگار
استفاده از کارت گرافیک یا درایور قدیمی میتواند سبب هنگ کردن نرم افزار افترافکت شود. در این صورت حتی ممکن است با ارور افترافکت نیز مواجه شوید. این برنامه برای افکتها، موشن گرافیک و رندرینگ GPU-based از کارت گرافیک استفاده میکند. به همین خاطر کارت گرافیک باید قوی باشد و درایورهای قدیمی یا ناسازگار میتوانند منجر به کرش و هنگ شوند. برای حل این مسئله بهتر است درایور کارت گرافیک را از سایت رسمی NVIDIA یا AMD آپدیت کنید. همچنین میتوانید از مسیر File > Project Settings > Video Rendering تنظیم کنید تا از Mercury GPU Acceleration استفاده شود. (یا برعکس، اگر مشکل شما حل نشد، این حالت را به Software Only تغییر دهید.)
فایلهای کش (Cache)
برخی مواقع ممکن است Cache افترافکت موجب هنگ کردن آن شود. این کشها زمانی به وجود میآیند که فایلهای موقتی و فایلهای بی ارزش برای پیش نمایش یا رندر ذخیره میشوند. اگر این فایلها خراب یا بیش از حد باشند، باعث کندی یا هنگ کردن خواهند شد. اگر این موارد اضافی به موقع پاک شوند، نرم افزار دچار هنگ کردن نخواهد شد. برای پاک کردن آن باید از مسیر Edit > Preferences > Media & Disk Cache اقدام کرده و روی دکمهی “Empty Disk Cache” کلیک کنید. بهتر است درایو سریع (SSD) را برای کش انتخاب نمایید.
پاک کردن کش ویندوز
حذف کشهای ویندوز نیز میتوانند به آزاد شدن رم و فضای دیسک کمک کنند و سبب بهبود عملکرد برنامههایی مثل After Effects باشند. بهخصوص اگر سیستم شما موقع کار کند یا سنگین شده باشد. برای پاک کردن آنها دکمههای Windows + R را بفشارید تا پنجره Run باز شود. واژهی temp را تایپ کنید و Enter را بزنید. سپس با کلید ترکیبی Ctrl + A همهی فایلها را انتخاب نموده و حذف کنید. مجددا دوباره Run را باز کنید و این بار %temp% را تایپ کنید. در ادامه همان مراحل گذشته را بر روی این مورد نیز اعمال کنید. تا فایلهای اضافه کاملا حذف شوند.
رم (RAM) ناکافی
افترافکت برای رندرگیری، پیش نمایش و کارهای سنگین به مقدار رم زیادی نیاز دارد. اما وقتی رم پر میشود یا به اندازه کافی وجود ندارد، نرم افزار کند عمل میکند یا هنگ میکند. برای رهایی از این مشکل حداقل 16 گیگ رم (برای کارهای متوسط) و 32 گیگ رم (برای پروژههای سنگین) پیشنهاد میشود. رمهای 8 گیگ یا 4 گیگ در افترافکت نمیتوانند پردازش خوبی داشته باشند. برای حل این مشکل باید از مسیر Edit > Preferences > Memory تنظیمات رم را بررسی کنید و به AE رم بیشتری را اختصاص دهید.
نسخهی نرم افزار
اگر هنوز سوال شما این است که چرا افترافکت هنگ میکند؟ باید بدانید زمانی که مشکل برطرف نشده، بهتر است نسخهی نرم افزار خود را بررسی کنید. زیرا ممکن است سیستم ما ضعیف باشد و نسخهی جدید بر روی آن نصب نشود. در این صورت از خود میپرسید چرا افترافکت نصب نمیشود و یا هنگ میکند. پیشنهاد ما برای سیستمهای ضعیف استفاده از نسخهی 2019 یا 2020 است. اما اگر سیستم قویتری در دسترس دارید، میتوانید از نسخههای بالاتر نیز بهرهمند شوید.
بهینه کار کردن با رزولوشن
یکی از دلایل شایع کند شدن یا هنگ کردن افترافکت موقع پیش نمایش (Preview)، میباشد. برای بهینه سازی این مورد از طریق تنظیمات Resolution اقدام کنید. در پنل Composition، در پایین سمت چپ، گزینهای به نام Resolution یا Full وجود دارد. زمانی که روی آن کلیک کنید، گزینههای پایین رو مشاهده خواهید کرد.
- کیفیت کامل Full
- نصف کیفیت Half
- یک سوم کیفیت Third
- یک چهارم کیفیت Quarter
- تنظیم دستی Custom
پیشنهاد ما این است که رزولوشن را روی Quarter یا Half قرار دهید تا نرم افزار هنگ نکند.
استفاده از پلاگینهای ناسازگار یا قدیمی
دلیل دیگر میتواند استفاده پلاگینها رایگان یا کرک شده باشد. این افزونهها ممکن است با نسخهی AE سازگار نباشند یا باگهای متفاوتی داشته باشند و باعث هنگ کردن نرم افزار شوند. راهکار این مشکل این است که پلاگینها را یک به یک غیرفعال کنید و افترافکت را تست نمایید. پیشنهاد ما این است که از پلاگینهای معتبر و بهروز استفاده کنید و نسخههای ناسازگار را حذف یا آپدیت نمایید.
فرمتهای ویدیویی سنگین یا ناسازگار
جالب است بدانید که فایلهای ویدیویی با کدکهایی مثل H.265 یا فایلهای 4K سنگین میتوانند سبب هنگ کردن افترافکت باشند. مخصوصاً وقتی Decode سختافزاری مناسبی در اختیار ندارید. بهتر است فایلها را قبل از وارد کردن به AE به فرمتهایی مثل ProRes یا DNxHD تبدیل کنید. همچنین میتوانید از Media Encoder برای تبدیل استفاده نمایید. در کنار این روش میتوانید، روشهای دیگری نیز برای بالا بردن سرعت افترافکت بیاموزید.
تعداد زیاد لایهها، کامپوزیشنها یا افکتها
استفاده از لایهها، کامپوزیشنها و افکتها میتواند پاسخ سوال چرا افترافکت هنگ میکند؟ باشد. افترافکت برای هر لایه یا افکت به پردازش جداگانه نیاز دارد. اما وقتی پروژه خیلی پیچیده و سنگین شود، سیستم کم میاورد و ممکن است نرم افزار هنگ کند. برای حل این مشکل از Pre-compose کردن لایهها کمک بگیرید. همچنین میتوانید افکتهای غیرضروری را موقتاً غیرفعال کنید و از لایهی Adjustment به جای استفادهی تکراری از افکتها استفاده نمایید. برای یادگیری هر کدام از قابلیتهای افترافکت میتوانید بهترین دوره ادیت ویدیو را تهیه کنید و مشکلات پروژههای خود را به حداقل صفر برسانید.
تنظیمات اشتباه پروژه یا فایلهای خراب
گاهی اوقات تنظیمات ناهماهنگ (مثل Frame Rate نامتناسب) یا پروژهی خراب میتواند سبب هنگ AE باشد. اما راهکار این مسئله بسیار آسان است. شما میتوانید پس از دانلود افترافکت یک پروژهی جدید باز کنید و عناصر پروژهی قبلی را به آن منتقل کنید. همچنین میتوانید از گزینهی Collect Files برای مرتب سازی فایلها استفاده نمایید. در نظر داشته باشید که همیشه Auto-Save را فعال نگه دارید تا به نسخههای قبلی دسترسی داشته باشید.
مشکل ایمپورت در افترافکت
مسئلهی دیگری که میتواند برای نرم افزار افترافکت چالش ساز شود، مشکلی در ایمپورت (Import) فایل است. در صورتی که فایل خیلی بزرگ یا سنگین باشد، با مشکل هنگ کردن مواجه میشوید. اما زمانی که از کدک ناسازگار یا خراب استفاده کنید نیز با این چالشها روبرو خواهید شد. از دیگر مشکلاتی که به ایمپورت مرتبط است شامل فونت، پلاگین یا اسکریپت خراب، درایور کارت گرافیک ناسازگار، کمبود RAM یا حافظه کش و… میباشد که هر کدام سبب لگ یا هنگ برنامه میشوند.
سخن نهایی
در این محتوا خواندیم که چرا افترافکت هنگ میکند؟ دلایل مختلفی برای این چالش وجود دارد که مهمترین و رایجترین آنها را بررسی کردیم و برای هر کدام راهکار ارائه دادیم. ابتدا باید دلیل مشکل را بررسی کنید، سپس از یک روش مناسب برای برطرف نمودن آن استفاده نمایید. در صورتی که با سوال یا پرسشی مواجه شدید، میتوانید از طریق بخش نظرات با ما و دیگر کاربران تک ادیتور به اشتراک بگذارید.
درباره مهدی خوبیاری
تو این سال ها به دنبال یادگیری مطالب خاص بودم مثل شما، مسیر پیشرفت هموار هست و موفقیت نزدیک
سایر نوشته های مهدی خوبیاری
دیدگاهتان را بنویسید