ادیتور کیست و چه خدماتی ارائه میدهد؟
ادیتور چیست؟
ادیتور(Editor) کیست و چه معنایی دارد؟ ادیتور به معنای ویرایشگر است. فردی که وظیفه ی ویراستاری یا تصحیح کاری را بر عهده دارد، همان ادیتور است. اما این واژه معانی و فعالیت های بیشتری را در زمینه های مختلف بیان میکند. در این مقاله از تک ادیتور به معانی ادیتور چیست؟ میپردازیم. اگر ادیتور در حوزه ی فیلم، عکس، مباحث بصری، مباحث دیداری و شنیداری فعالیت کند، تدوینگر نام نیز دارد. در نهایت محصولی که ادیت میشود باید به خواست و سلیقه ی مشتری یا کارفرما و یا کارگردان پروژه باشد. افراد ادیتور، برای انجام پروژه های خود از نرم افزار های متعددی استفاده میکنند.
در این مطالب سعی داریم به بررسی چند نرم افزار نیز بپردازیم. همچنین در رابطه با شغل ادیتوری و تفاوت انواع ادیتور نیز سخن میگوییم. در نهایت لازم است بگوییم که فرد ادیتور به اصلاح یا ادیت متن، فیلم، صوت و یا هر محتوای دیگری می پردازد. البته این کار را میبایست بر اساس چهارچوب و اصولی انجام دهد که آموزش دیده است. ادیتورها علاوه بر این مسئول نظارت بر کیفیت محتوا نیز میباشند و باید پس از اتمام کار، آن را بازنگری کنند. در وظایف، مهارت و تخصص ادیتور های مختلف، تفاوت های بسیاری وجود دارد که در ادامه، از این موارد صحبت میکنیم.
شغل ادیتور
همانطور که با معانی لغوی این واژه آشنا شدیم بهتر است از وظایف آن نیز صحبت کنیم. ادیتور ها در قسمت های مختلف با نرم افزارهای متفاوتی کار خود را انجام میدهند. اگر بخواهیم دقیقا بررسی کنیم که ادیتور چیست؟ باید بگوییم که شغل ادیتور یا همان تدوینگری، چند زیرشاخه دارد. ما در این قسمت به معرفی چند نوع آن میپردازیم.
ادیتور علمی (Scientific Editor) :که در هر زمینه ی علمی وجود دارند. این افراد در سطح استادیار، دانشیار و استاد میباشند که در حوزه های پژوهشی فعالیت دارند. همچنین توانایی و صلاحیت داوری و ویرایش علمی پژوهش های افراد دیگر را دارند.
ویراستار: این نوع ادیتور وظیفه ی ویرایشگری متون را بر عهده دارد. این افراد در قسمت های مختلف فعالیت میکنند و نام ها یا سِمَت های متفاوتی دارند. مانند دبیر تحریریه. دبیر تحویل و تحول و… از این افراد در انتشارات نیز استفاده میشود.
ویرایشگر کد (Code Editor) :برخی از ادیتور ها را با نام ویرایشگر کد میشناسیم. این شغل یکی از اساسی ترین کار برنامه نویسان و طراحان است. برخی از این افراد بر روی ویرایش های متنی نیز کار میکنند. نام دیگر آنها کد ادیتور است.
تدوینگر (Film Editor) :این نوع ادیتور را اغلب افراد میشناسند. این افراد مسئولیت تغییر و تدوین فیلم را بر عهده دارند. تدوینگر باید بتواند اشتباهات یا اصلاحات کار تصویربرداری و صدابرداری را انجام دهد. همچنین لازم است فردی ماهر باشد و برای تنظیم و تکمیلِ کار خود از مهارت های زیادی استفاده کند.
ویرایشگر عکس: شغل این افراد فرایند ایجاد تغییر در تصاویر میباشد. اغلب ادیتور های عکس کار خود را با نرم افزار فتوشاپ انجام میدهند. همچنین با لایهها، تغییر اندازه تصویر، برش تصویر، جلوههای ویژه، تغییر عمق رنگ، تغییر کنتراست و روشنایی و دیگر قسمت ها سروکار دارند.
ادیتور فیلم کیست؟
ادیتور فیلم همان تدوینگر است. همانطور که در قسمت قبل گفتیم، این فرد اصلاحات یا رفع اشتباهات تصویر برداری و یا صدابرداری را انجام میدهد. جالب است بدانید که فرانسوی ها به این افراد مونتور (Monteur) و انگلیسی ها (Film Editor) میگویند. تدوینگران تخصصی فیلم از دستیاران زیادی کمک میگیرند. زیرا انجام این کار به تنهایی ممکن نیست. اما از تدوینگر فقط برای اصلاح فیلم های سینمایی یا تلویزیونی استفاده نمیشود. بلکه امروزه در موقعیت های مختلفی نیاز به تدوینگر دیده میشود.
به عنوان مثال اگر شما در یکی از شبکه های اجتماعی فعالیت داشته باشید، این نیاز را درک خواهید کرد. بدون شک افرادی که در شبکه های اجتماعی تولید محتوا انجام میدهند میدانند که آپلود یک ویدیوی خام نمیتواند برای مخاطب جذاب باشد. پس برای هر ایجاد نوع تغییری بر روی ویدیو نیاز به یک ادیتور دارند. فکر کنم تا الان متوجه شدید که ادیتور چیست؟ با این اوصاف دو راه حل برای این مسئله وجود دارد. اول اینکه یک ادیتور یا تدوینگر متخصص استخدام کنید و از ایشان بخواهید که کار ادیت ویدیوی شما را انجام دهد.
اما راه حل دوم این است که خودتان دست به کار شوید و این مهارت را تا حدی بیاموزید. تا از هزینه های جدید در امان بمانید. حال باید بدانید که از چه نرم افزارهایی میتوان برای تدوینگری استفاده کرد. جواب این سوال اصلا سخت نیست. زیرا هر فردی میداند همانطور که برای ادیت عکس، فتوشاپ یک نرم افزار مطرح میباشد؛ برای ادیت فیلم نیز فقط کافیست افترافکت یا پریمیر را بیاموزید. اما انتخاب یکی از این دو نرم افزار را به عهده ی شما میگذاریم. تنها برای راهنمایی میتوانید از مقایسه ی افترافکت و پریمیر استفاده کنید. پس از انجام تحقیقات به دیدن آموزش یکی از این دو نرم افزار بپردازید تا مسیر تدوینگری را آغاز کنید.
ادیتور حرفه ای
برخی از افراد اصطلاح ادیتور را برای نرم افزاری به کار میبرند که با استفاده از آن کار تدوینگری را انجام میدهند. به همین خاطر است که میپرسند ادیتور چیست؟ در قسمت قبل دو نرم افزار ادیت را نام بردیم که از بهترین و معروفترین نرم افزارهای ادیت فیلم هستند. در این قسمت نیز به طور خلاصه چندین نرم افزار را تحت عنوان (ادیتور حرفه ای) به شما معرفی میکنیم.
افترافکت (Adobe After Effects) :یکی از بهترین ادیتور های حرفه ای، نرم افزار افترافکت میباشد. افراد یا فریلنسر های زیادی هستند که با استفاده از این نرم افزار ادوبی به ادیت و ویرایش فیلم میپردازند. اما این نرم افزار تنها برای ادیت ویدیو استفاده نمیشود. بلکه میتواند آثار جدیدی در حوزه ی موشن گرافیک یا استوری موشن ایجاد کند. پیشنهاد ما به کسانی که قصد یادگیری این نرم افزار را دارند، این است که ابتدا آموزش مقدماتی افترافکت رایگان را بیاموزند. سپس به برای پیشرفت بیشتر خود به سراغ آموزش تخصصی نرم افزار افترافکت بروند.
پریمیر (Adobe Premiere Pro) :از این نرم افزار بیشتر برای ادیت فیلم و ویدیو استفاده میشود. پریمیر نیز از شرکت ادوبی میباشد و امکانات زیادی در اختیار تدوینگران قرار میدهد. میتواند چندین ویدیو، کلیپ صوتی، فایل فتوشاپ و تصویر گرافیکی را مونتاژ کند و کلیپ های جدید بسازد. شما میتوانید در این نرم افزار به تصحیح و بهینه سازی رنگ ویدیو بپردازید. همچنین صحنه های ویژه و جلوه های بصری خاص و متنوعی ایجاد کنید.
اپلیکیشن (Kine Master) در گوشی: اگر بخواهیم بگوییم ادیتور چیست و یک ادیتور حرفه ای برای گوشی معرفی کنیم لازم است از Kine Master نام ببریم. این اپلیکیشن ادیت میتواند بر روی جلوه های صوتی ویدیو، ویرایش فیلم، انیمیشن، ترنزیشن و قالبهای مختلف کار کند. پشتیبانی از چندین لایهی ویدئو در این نرم افزار ممکن است. افزودن عکس، جلوه، متن، استیکر و دستنوشته را به سادگی انجام میدهد. ضمن اینکه ویژگی های مثبت دیگری نیز دارد در نهایت بالاترین کیفیت فیلم را برای شما خروجی میگیرد.
اپلیکیشن VivaVideo
ویوا ویدیو یکی از بهترین اپلیکیشن هایی که سالهاست توانسته کاربران خود را راضی نگه دارد. این نرم افزار در ابتدا برای ایجاد ویدئوهای کوتاه استفاده میشد. اما با پیشرفت و آپدیت ها امروزی اش میتوانید ویدیوهای دلخواهتان را ادیت کنید. همچنین دارای رابط کاربری قدرتمندی میباشد که باعث شده بتوانید جلوههای ویژه ای به کار خود اضافه کنید. از ویژگی های مثبت VivaVideo میتوان به امکان کپچر و فیلمبرداری چندگانه آن اشاره کرد. پخش و نمایش ویدئوها بهصورت معکوس نیز از امکانات خاص آن میباشد.
اپلیکیشن Adobe Premiere Rush
شاید یکی از بهترین ها در زمینهی تولید محتوای بصری در گوشی، استفاده از این اپلیکیشن باشد. این نرم افزار ادیت فیلم به صورت حرفه ای عمل میکند و به راحتی ویدیوی شما را در گوشی موبایل تدوین میکند. از مهم ترین مزایای آن رایگان بودن و بدون ایجاد واترمارک روی ویدئو است. حتی میتوانید واترماک شخصی خود را بر روی ویدیوی نهایی اعمال کنید. برخی از افراد با استفاده از این نرم افزار یک ویدیوی جدید تولید میکنند. نسخه های این اپلیکیشن برای اندروید و ios موجود است.
سخن پایانی
در این مقاله آموختیم که ادیتور چیست؟ به چه کسی ادیتور می گویند؟ چند نوع ادیتور داریم و تفاوت آنها در چیست؟ و نرم افزارهای مهم برای یک ادیتور یا تدوینگر حرفه ای کدام است؟ به بررسی دو نرم افزار برای دکستاپ و کامپیوتر پرداختیم و در ادامه اپلیکیشن های مناسب ادیت حرفه ای را معرفی کردیم. ما در این مطلب سعی داشتیم که ادیتور حرفه ای فیلم را مورد بررسی قرار دهیم. همانطور که می دانیم اغلب افراد با شنیدن نام ادیتور به یاد ویرایشگر های فیلم و تصاویر میفتند.
اما در صورتیکه شغل ادیت برای موارد زیادی کاربرد دارد که ما برخی از این موارد را با شما مطرح کردیم. اگر شما نیز در زمینه ی تولید محتوای بصری و شنیداری فعالیت دارید لازم تا حد زیادی با دنیای ادیتورها آشنا شوید. به این ترتیب یا علاقه مند به شغل ادیتوری می شوید و از این راه کسب درآمد می کنید. یا در صورت دیگر، با خصوصیات و نمونه کارهای یک ادیتور خوب آشنا می شوید و پروژه های خود را به تدوینگران حرفه ای می سپارید. راستی یکی از موضوعات مهم توی زمینه ادیت ویدیو رنگ شناسی است که سایت ویکی پدیا به خوبه به این موضوع اشاره کرده. سپاس از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید.
درباره مهدی خوبیاری
مدرس افترافکت و موشن گرافیک 7 سال تجربه در زمینه ادیت ویدیو علاقه بسیار زیاد به گرافیک باعث شد در زمان دانش آموزی وارد این عرصه بشم و مهارتم رو گسترش بدم. برای رسیدن به موفقیت فقط تلاش جسمی نیاز نیست بلکه تلاش ذهنی هم تاثیرگذار است.
سایر نوشته های مهدی خوبیاری
دیدگاهتان را بنویسید